SON DAKİKA

Rektör Alma’nın Hazırlama Ekibinde Yer Aldığı TÜBA Mühendislik Terimleri Sözlüğü Satışa Sunuldu

03 Ocak, 2020 16:47 Güncelleme: 03 Ocak, 2020 16:47 Rektör Alma’nın Hazırlama Ekibinde Yer Aldığı TÜBA Mühendislik Terimleri Sözlüğü Satışa Sunuldu

Rektör Alma’nın Hazırlama Ekibinde Yer Aldığı TÜBA Mühendislik Terimleri Sözlüğü Satışa Sunuldu


Rektör Alma’nın Hazırlama Ekibinde Yer Aldığı TÜBA Mühendislik Terimleri Sözlüğü Satışa Sunuldu

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın da hazırlama ekibinde yer aldığı TÜBA Mühendislik Terimleri Sözlüğü satışa sunuldu.

Mühendislik Terimleri Sözlüğü çalışmaları, 2006 yılında Mühendislik alanındaki akademisyen ve dil uzmanlarının katıldığı bir çalıştay ile başlatıldı. Bu çalıştayda sözlük kapsamında yer alacak mühendislik alanları kümelere ayrılmış ve bu kümelerde görev alacak alan uzmanları belirlenmişti. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma da Mühendislik Terimleri Sözlüğü’nün hazırlanmasında görev alan uzmanlar arasında yer aldı.

Türkçe bilim ve teknoloji yazınında bir başvuru kaynağı olacak

TÜBA Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü Projesi kapsamında hazırlanan Mühendislik Terimleri Sözlüğü, on yılı aşkın sürede, iki yüzün üzerinde bilim insanının ortak çabaları ile oluşturuldu. Sözlük; 22 mühendislik alanının temel terimlerini kapsayan, eğitim ve öğretimde,  yayınlarda, yönetmeliklerde geçen, endüstri, araştırma ve ticaret pratiğinde kullanılan 40.000 terimden oluşuyor. Mühendislik Terimleri Sözlüğü şimdiye kadar gerçekleştirilemeyen Türkçede terim birliğine varılması konusunda önemli bir rol oynayacak; diğer yandan da Türkçe bilim ve teknoloji yazınında bir başvuru kaynağı olacak.

Her terim kısa, öz olarak tanımlandı

TÜBA Mühendislik Terimleri Sözlüğü’nde terimlerin anlaşılabilirliği, anlam saydamlığı, benimsenebilirliği özellikleri ön plana alındı ve çok sayıda yabancı kökenli terimin Türkçeleşmesi için öneriler getirildi. Her terim kısa, öz olarak tanımlandı ve yine her terimin en az üç yabancı dilde (Almanca, Fransızca, İngilizce) karşılıkları verildi. Eserin yayına hazırlanmasında ise ilgili alan uzmanları ile çalışıldı ve aynı zamanda eser, bağımsız uzmanlar tarafından da denetlendi.

Bu çalışmalar sonucunda Mühendislik Terimleri Sözlüğü, 14 Haziran 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenen TÜBA 47. Genel Kurulu’nda dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından www.tubaterim.gov.tr adresinde kullanıma açıldı. Kullanıcılar tarafından yapılan öneriler ve katkılar doğrultusunda geliştirilen sözlüğün basımı yakın zamanda gerçekleştirilerek satışa sunuldu.

IÜ Haber Merkezi

Yorum Ekle