SON DAKİKA

Peşmerge Sincar'ın merkezine girdi

Peşmerge güçleri Sincar kentini IŞİD'den kurtarmak için geniş çaplı operasyon başlattı. Kente girmeyi başaran Peşmerge ve IŞİD arasında sokak çatışmaları devam ediyor. 12 Kasım, 2015 12:45 Güncelleme: 12 Kasım, 2015 12:45 Peşmerge Sincar'ın merkezine girdi

IŞİD'i Sincar'dan temizlemek amacıyla başlatılan operasyona 7 bin 500 Peşmerge'nin katıldığı belirtildi.AA'ya göre, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da desteğini alan Peşmerge, kent merkezine girip kaymakamlık binasını ele geçirdi.

KAYMAKAMLIĞA KÜRDİSTAN BAYRAĞI ASILDI

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) resmi sitesinde yayımlanan açıklamada Peşmergenin Sincar'daki kaymakamlık binasına Kürdistan bayrağını astığı belirtildi.

Bu arada KDP Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kent merkezinde sokak çatışmalarının başladığını bildirdi. Hawrami, Peşmerge'nin çok hızlı ilerlediğini, Sincar'ın doğusundaki çoğu köyün ele geçirildiğini ifade etti. Ağır bombardıman karşısında direnemeyen IŞİD militanlarının araçlarını geride bırakarak kaçmaya başladığını belirten Hawrami, IŞİD'in moral olarak çöktüğünü açıkladı. Hawrami, "IŞİD için stratejik öneme sahip Sincar ile Suriye'nin Rakka kenti arasındaki yolun kontrolünün Peşmergenin eline geçtiğini" kaydetti.

Federal Kürdistan Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki ise, "Peşmerge 10 kilometre ilerleme kaydetti. Allah izin verirse en kısa sürede Şengal'in (Sincar) kurtarılması müjdesini halkımıza vereceğiz. Şu an Şengal'in doğusundaki ana caddeye yaklaştık. Bombardıman ve ilerleyiş aralıksız devam ediyor" dedi.

'OPERASYONDA PKK'LİLER YOK'

Diğer taraftan Eminki, PKK'lilerin operasyona katıldığı yönündeki iddiaları reddederek, "Mesud Barzani'nin komutasındaki operasyonda Peşmerge ve koalisyon güçleri dışında hiçbir silahlı grupla koordinasyon kurulmamıştır" ifadesini kullandı.

Sincar, 3 Ağustos 2014'te IŞİD'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Ezidi, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmerge'nin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı. Sincar Dağı, IŞİD'den kurtarılsa da kentin merkezi hâlâ IŞİD kontrolünde bulunuyor.

Yorum Ekle