SON DAKİKA

Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas ‘Amfibik Mobil Paletli Kar Ambulansı’ Projesini Anlattı

Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas, Proje Yürütücüsü olduğu "Amfibik Mobil Paletli Kar Ambulansı Projesi" hakkında bilgiler verdi. 24 Ağustos, 2020 11:37 Güncelleme: 24 Ağustos, 2020 11:37 Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas ‘Amfibik Mobil Paletli Kar Ambulansı’ Projesini Anlattı


Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas ‘Amfibik Mobil Paletli Kar Ambulansı’ Projesini Anlattı

Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas, Proje Yürütücüsü olduğu "Amfibik Mobil Paletli Kar Ambulansı Projesi" hakkında bilgiler verdi.

‘Projenin özgünlüğü sayesinde patent başvurusunda bulunulabilir’

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, ‘"Amfibik Mobil Paletli Kar Ambulansı Projesi" hakkında yaptığı açıklamada, kar ambulansı prototip üretimi ile öncelikle literatürde yer almayan bir aracın tasarımı yapılmış olacağını söyledi. Rektör Alma, projenin detayları hakkında şu bilgileri paylaştı. “Projenin konusu ve kapsamı, kara yolunda suda ve kar üstünde gidebilen amfibik paletli araç özelliklerinde kar küreme kabiliyeti de olan bir kar ambulansı üretmek. Bu araç yapılırken motor gücü, güç aktarma organları ve elde edilen güç-devir-tork ilişkisi anlamında en optimum seviyeye ulaşılması sağlanacaktır. Ayrıca, üretilecek olan aracın özgünlüğü göz önünde bulundurulduğunda tasarım ve üretim için patent başvurusu yapılabilecektir. Paletli amfibik kar ambulansının üretimi ticari olarak ve ülke ekonomisi bakımından da büyük önem arz etmektedir. Üretilen araçların yerli ve milli ürün olması dolayısıyla maliyetleri dışarıdan ithal edilenlere oranla daha düşük olacaktır.  Bu da ülke ekonomisini büyük katkı sağlayacak. Aracın düşük maliyetle üretilmesi ülke içerisinde kullanımını yaygınlaştıracak.”

‘Yoğun kar yağışı olan bölgemizde mağduriyetlerin önlenmesi planlanıyor’

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas söz konusu yaptıkları proje hakkında şu açıklamalarda bulundu. “Doğu Anadolu bölgemiz gibi yoğun kış mevsiminin yaşandığı bölgelerde köy yolları kar nedeni ile kapanmakta ve köylerde yaşayan hastaları çoğu zaman hastane ya da sağlık merkezlerine zamanında yetiştirebilmek mümkün olmayabilmektedir. Konvansiyonel lastik tekerlekli ambulanslar kar ile kapanan yollarda ilerleyememektedir. Birçok acil hastaya böylelikle zamanında sağlık müdahalesi yapılamamaktadır. Bu nedenle hayatını kaybeden insanlar olabilmektedir.  Üniversitemizce geliştirilen bu ‘Amfibik Mobil Paletli Kar Ambulansı Projesi’ sayesinde bu gibi olumsuz durumları önleyebilmek hedeflenmektedir. Amfibik Mobil Paletli Kar Ambulansı köylerde muhtarlıklarda bulunmak üzere ve köylerdeki hastaları kışın zor koşullarında dahi en yakın sağlık merkezi ya da hastaneye taşıyabilmek için geliştirilmektedir. Söz konusu ambulans esas itibari ile paletli bir araçtır, bu özelliği ile kar üstünde rahatlıkla yol alabilecektir. Ayrıca kar küreme özelliği de olacağı için önündeki karı da temizleyebilecektir. Aracın diğer önemli bir özelliği de amfibik oluşudur. Araç su birikintisi, gölet vb gibi ortamlar da karada olduğu gibi rahatlıkla yol alabilecektir. Böylelikle, proje ile hem kara yolunda, hem kar üzerinde hem de suda çalışabilen amfibik özellikli paletli mobil bir kar ambulansı üretilmiş olacaktır. Ambulansın bir şoför koltuğu bulunacaktır, arkasında bir hasta sedye yeri ile bir de nezaretçinin oturabileceği kısım yer alacaktır.”

‘Projenin tamamı Iğdır Üniversitesine ait’

Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Öcal ise projenin amacı hakkında şu değerlendirmelerde bulundu. “Yoğun kış mevsimi koşullarının hüküm sürdüğü bölgelerde (özellikle Doğu Anadolu Bölgesi) elverişsiz hava koşulları nedeniyle kar ile yolları kapanan köy, mahalle, mezra gibi yerleşim yerlerindeki hastaları zamanında hastane ya da sağlık merkezine yetiştirebilmeyi mümkün kılacak bir ambulans üretmek ve yaygınlaştırmaktır. Dizayn, projelendirme, üretim, kalite ve test süreçleri tamamıyla Iğdır Üniversitesi proje ekibine aittir.”

Dr. Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas; projeye olan katkılarından dolayı Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Öcal’a teşekkürlerini iletti. 


Yorum Ekle