SON DAKİKA

'NSA zaman makinesi inşa etti'

ABD basınına göre, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), yabancı bir ülkedeki telefon görüşmelerinin tamamını dinleyebilme kapasitesine sahip bir sistem inşa etti. Haber kaynaklarından birinin, sistemi 'zaman makinesine' benzettiği belirtildi. 19 Mart, 2014 07:37 Güncelleme: 19 Mart, 2014 07:37 'NSA zaman makinesi inşa etti'

Washington Post, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA), yabancı bir ülkedeki telefon görüşmelerininin yüzde 100'ünü dinleyebilme kapasitesine sahip bir sistem inşa ettiği iddiasında bulundu. Haberini, “Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler konusunda doğrudan bilgisi bulunan kişilere” dayandıran gazete , MYSTIC adlı 2009 yılında uygulamaya konulan ses yakalama sisteminin, 'geriye dönük bulma' anlamına gelen RETRO aracı ve ilgili programlarının 2011 yılında tam kapasitesine ulaştığı ifade etti. Haberde, sistemin yöneticilerinden birinin bu sistemi ' zaman makinesine' benzettiği belirtildi.

“NSA, yabancı bir ülkedeki telefon görüşmelerinin 'yüzde 100'ünü dinleyebilme kapasitesine sahip bir sistem inşa etti” ifadesi kullanılan haberde, NSA'in, ülke genelindeki her bir konuşmayı 30 günlük kaydettiği ve daha sonra yenileri geldikçe eskilerinin silindiği belirtildi. Böylelikle NSA'in bir ay sonrasında bile bir ay önceki telefon görüşmelerini geriye sarıp dinleyebilme kapasitesine sahip olduğu yazıldı. Gazete, bu sistemin bir spesifik ülkeye kurulduğunu ve NSA'in bunu başka ülkelere de yerleştirmeyi planladığını da yazdı. Washington Post, Amerikalı yetkililerin talebi üzerine, bunların hangi ülkeler olduğu konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. (AA)

 

Yorum Ekle