SON DAKİKA

Mikroliz Biyoteknoloji Şirketi Ödüle Layık Görüldü

09 Mayıs, 2021 10:15 Güncelleme: 09 Mayıs, 2021 10:15 Mikroliz Biyoteknoloji Şirketi Ödüle Layık Görüldü

Iğdır Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Medine Çotak’ın Kurucusu Olduğu Mikroliz Biyoteknoloji Şirketi Ödüle Layık Görüldü

Iğdır Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Medine Çotak’ın kurucusu ve yetkilisi olduğu Mikroliz Biyoteknoloji şirketi, Global Health and Pharma dergisi (GHP, İngiltere) tarafından 2021 Biyoteknoloji ödüllerinde listelendi.

Dünyanın sağlık ve eczacılık alanında en iyilerini seçen GHP, ilk defa 2021 yılında Biyoteknoloji ödülünü Türk şirketine verdi ve Mikroliz Biyoteknoloji “2021 Yılının Bakteriyofaj Bankası” seçilerek, “Çoklu İlaç Dirençli Hastane Enfeksiyon Kontrolünde Mükemmellik” ödülüne hak kazandı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dr. Öğr. Üyesi Medine Çotak; 2015 yılında Bilim ve Sanayi Bakanlığı desteği ile kurulan Mikroliz Biyoteknolojinin kurulduğu günden bu yana çoklu antibiyotik dirençli hastane bakterilerine karşı savaşta etkili bakteriyofaj ve enzim terapötikleri geliştirdiğini ifade etti.

Açıklamasının devamında Dr. Öğr. Üyesi Çotak, “Antibiyotiklerin aşırı kullanımı, çoklu ilaca dirençli bakterilerin belirgin artışına yol açarak bizi yaygın enfeksiyonların ciddi veya yaşamı tehdit edici olabileceği antibiyotik sonrası bir çağın eşiğine getirdi. Küresel ve etkili bir eylem hazırlanmazsa,  antimikrobiyal direnç 2050’de dünya çapında her yıl 10 milyon insanı öldüreceği tahmin ediliyor. Hızla büyüyen küresel, ilaca dirençli bakteri enfeksiyonları sorunuyla mücadele etmek için Mikroliz Biyoteknoloji, TUBITAK tarafından desteklenen projesiyle Türkiye’nin ulusal bakteriyofaj bankasını kurmaktadır. Klinikte kullanılmaya hazır birçok iyi karakterize edilmiş fajın depolandığı bu bankayla birlikte Türkiye’de hastalar için faj tedavisi fırsatı doğacaktır” şeklinde konuştu. IÜ Haber Merkezi

Yorum Ekle