SON DAKİKA

Kürt güçleri IŞİD'in Rakka - Musul hattını kesti

Şengal'i IŞİD'den geri almak için operasyona başlayan Kürt güçleri, Musul - Rakka arasındaki kritik ikmal hattını ele geçirdiklerini açıkladı. 13 Kasım, 2015 04:40 Güncelleme: 13 Kasım, 2015 04:40 Kürt güçleri IŞİD'in Rakka - Musul hattını kesti

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergeler, PKK'liler ve Ezidi örgütü YBŞ'in (Şengal Direniş Birlikleri) Şengal'i IŞİD'den geri almak için başlattıkları operasyonda IŞİD'in Musul - Rakka arasındaki kritik ikmal hattını ele geçirdiklerini açıkladı.

Rakka Suriye'de, Musul ise Irak'ta IŞİD kontrolü altındaki en büyük kentler.

Kürdistan Bölgesel Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada iki kenti birbirine bağlayan otoyolun iki farklı noktadan ele geçirildiğini ifade etti. Irak televizyon kanalı El Irakiye ise peşmerge güçlerinin Şengal'deki belediye binasına ulaştığı haberini geçti. Iraklı Kürt birliklerin karadan taarruzuna ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da hava saldırılarıyla destek veriyor.

BBC'nin Şengal bölgesinden bildiren muhabiri Jim Muir, taarruzun şafak vaktinde önce karadan roket saldırısıyla başladığını daha sonra birliklerinin karadan ilerlediğini aktarıyor. Muir, kara saldırısına hava operasyonun da akabinde başlamasıyla Şengal merkezinden de dumanlar yükseldiğini bildiriyor. Yaklaşık bir ay önce Kürt birlikler kentin bir kısmının kontrolünü ele geçirmişti.

BARZANİ DENETLİYOR

BBC muhabiri, 'Şengal'e Özgürlük Operasyonu' adı verilen taarruza peşmerge, Ezidi güçler ve PKK'lilerden toplam 7 bin 500 kişilik bir gücün katıldığını belirtiyor. Kürt birlikleri ve ABD ordusu, bu beklenen harekata karşı IŞİD'in de bölgedeki militan sayısını 600'e çıkardığını belirtti.

Operasyonu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani denetliyor. Kürt güçler operasyonla Şengal'i tamamen denetim altına almak istiyor.

Daha önceki benzer operasyonlarda IŞİD'e karşı ilerleyişlerin yavaş ve zorlu olduğu görülmüştü. IŞİD, Ezidi nüfusun yoğunlukta olduğu Şengal'in kontrolünü geçen yıl Ağustos ayında ele geçirmiş, on binlerce Ezidi, Şengal dağına kaçmaya zorlanmıştı. Binlerce Ezidi kadın ve çocuk da IŞİD'e esir düşmüştü.

İKMAL YOLU KESİLECEK

Kent, IŞİD'in iki ana kalesi Suriye'de Rakka ve Kuzey Irak'ta Musul'un arasında stratejik bir konumda bulunuyor. Şengal'in IŞİD'den geri alınmasıyla örgütün ikmal yolları da kesilmiş olacak. IŞİD'in Ağustos 2014'te Şengal'e yönelik saldırısı, ABD'nin IŞİD'e karşı hava saldırılarına başlamasının en büyük nedenlerinden biriydi.

ABD Eylül ayında ise Suriye'de hava saldırılarına başlamıştı.

 

Yorum Ekle