SON DAKİKA

Kobanê'de binlerce çete üyesinin cenazesi hastalık saçıyor!

YPG/YPJ güçleri tarafından özgürleştirilen Kobanê direnişi sırasında ölen binlerce DAİŞ üyesinin cenazesinin bulunduğu kantonda havaların ısınmasıyla kötü kokunun yanı sıra birçok hastalık için de tehlike arz etmeye başladı. 05 Mart, 2015 07:43 Güncelleme: 05 Mart, 2015 07:43 Kobanê'de binlerce çete üyesinin cenazesi hastalık saçıyor!

YPG/YPJ güçlerinin tarihi direnişi ile DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratarak özgürleştirilen Kobanê'de hummalı bir çalışma var.

Kentin büyük bölümünün kullanılamaz hale geldiği saldırılar nedeniyle harabeye dönen kentte, YPG/YPJ güçlerinin öldürdüğü binlerce DAİŞ üyesinin cenazeleri de hala kantonda bulunuyor.

Yıkıntılar arasında binlerce cenazenin bulunduğu tahmin edilirken, kantonda havaların ısınmaya başlamasıyla cenazeler kötü kokular yaymaya başladı. Koku binlerce yurttaşın geri döndüğü kentin belirli yerlerinde hayatı yaşanmaz kılarken, cenazeler hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

Kobanê Belediyesi'nin oluşturduğu 7 kişilik ekip, ellerinde bulunan tek traktör ile cenazeleri toplamaya başladı ancak, kısıtlı imkanlar çalışmaların yavaş ilerlemesine neden oluyor.

'Uzman ekiplere ihtiyaç var'

Kentte devam eden temizlik çalışmaları hakkında bilgi veren Kobanê Belediyesi yöneticilerinden Sadık Eldemir, kısıtlı imkanlarla başladıkları çalışmalarında şu ana kadar yaklaşık 320 cenaze topladıklarını belirtti. Topladıklarının en az beş katı cenazenin de yıkıntıların arasında bulunduğunu söyleyen Eldemir, "Ekipte bulunan arkadaşlarımızın hiç biri bu konuda tecrübeli değil. Sadece sokakların ortasında açık halde bulunan cenazeleri toplayabiliyoruz" dedi. Kentte bulunan yıkıntıların arasında binlerce cenazenin bulunduğunu ve bu cenazeleri çıkarabilecek imkanları bulunmadığını kaydeden Eldemir, şunları aktardı: "Kimi cenazelerin yarısı yıkıntıların içindeyken yarısı da dışarıda kalmış. Bunları çıkarmaya çalıştığımızda da parçalanıyorlar. Yine cenazelerin bulunduğu kimi yıkıntıların arkadaşların üzerine düşme riski var. Kentin bu cenazelerden arındırılması için uzman ekiplere ihtiyaç var."

k1-047.jpg

'Hastalıklar baş gösterecek'

Tecrübeleri olmamasına rağmen kente olası bir hastalığın yayılmasını engellemek için çalışma başlattıklarını dile getiren Eldemir, "Kentte bulunan cenazeler etrafa koku yaymaya başladı ve bu durum hastalıkların olacağının habercisi. Bunun önüne geçebilmek için çalışma başlattık ama imkanlarımız olmadığı için cenazelerin hepsini toplayamıyoruz" diye konuştu. Kente binlerce yurttaşın döndüğünü hatırlatan Eldemir, cenazelerin bir an önce toplanmaması durumunda hastalıkların baş göstereceğini kaydetti.

'İnsani koridorun açılması gerekiyor'

Kısıtlı imkanlarla Kobanêli yurttaşlara hizmet götürmeye çalıştıklarını ifade eden Eldemir, şöyle devam etti: "Kentin üç tarafı halen DAİŞ kuşatmasında. Kuzey Kürdistan'dan Kobanê'ye gelen yardımlarda zor koşullarda ulaşıyor ve eksik kalıyor. Yurttaşların yaşayabileceği bir kentin çalışmalarının hızlandırılabilmesi için de insani bir koridorun bir an önce açılması gerekir." Kuzey Kürdistan'daki belediyelerin kendilerine yaptıkları yardımların devam ettiğinin altını çizen Eldemir, "İnsani bir koridor açılırsa eminim ki kuzeydeki bütün belediyeler çalışanlarıyla beraber Kobanê için seferber olacaktır. Yaşanılabilir bir Kobanê için, kuzeydeki belediyelerin yanı sıra kendilerini insanlık düşmanı DAİŞ çetelerine karşı kabul eden her kurum ve kuruluşun yardımlarını bekliyoruz" dedi.

NURİ AKMAN - DİHA

 

Yorum Ekle