SON DAKİKA

İran hükümeti Razi sınır kapısında çalışmaların startını verdi!

Geçtiğimiz yıl Mart ayında modernizasyon çalışmaları tamamlanarak tam teşekküllü bir sınır kapısı olarak hizmete açılan Kapıköy'deki bu çalışmanın ardından İran tarafı beklenen adımı attı 09 Mayıs, 2020 03:41 Güncelleme: 09 Mayıs, 2020 03:41 İran hükümeti Razi sınır kapısında çalışmaların startını verdi!

İran hükümeti Razi sınır kapısında çalışmaların startını verdi!

Geçtiğimiz yıl Mart ayında modernizasyon çalışmaları tamamlanarak tam teşekküllü bir sınır kapısı olarak hizmete açılan Kapıköy'deki bu çalışmanın ardından İran tarafı beklenen adımı attı.

 Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van'ın uzun yıllardır gündeminde olan İran'ın Razi Sınır Kapısı ile ilgili çalışmaların başladığının müjdesini verdi.

Van'ın İran'a açılan en önemli kapısı olan Kapıköy'ün modernizasyonun tamamlanması sonrasında Van'ın ve Türkiye'nin daha etkili bir ticaret için İran'dan beklediği hamle sonunda geldi. Van'ın Kapıköy'e giden yolları uluslarası standartlara getirmesi ve geçtiğimiz yıl da TOBB eliyle Kapıköy sil baştan modernize edip yeniden açması sonrasında İran harekete geçti. Van TSO'nun uzun yıllardır ciddi mücadele verip İran tarafından da lobi faaliyetleri yürüttüğü çalışma ile ilgili geçtiğimiz dönem Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcılığı yapan Fatih Çitfci'nin ısrarlı çalışmaları sonrası hayata geçirilen yatırımın İran'ı harekete geçirdiği gözlenirken, sınır kapısının kapalı olduğu bu süreçte İran'ın oldukça hızlı bir şekilde Razi Sınır Kapısı'nda çalışmalar sürdürdüğü görüldü.

Kapıköy'ün karşı tarafındaki çalışmaların başladığını duyuran Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, uzun süredir yapılan girişimlerin netice verdiğini söyledi. Kapıköy'ün tamamlanma sürecinde ciddi girişimler yapıp yoğun çaba sarfeden, Kapıköy'ün açılması sonrasında da İran tarafına da benzer bir modernizasyon ve yolların yapılması baskısını kuran başkan Takva, bu çalışmanın Van için oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

TAKVA: ŞİMDİ İRAN PAZARINA DAHA FAZLA ÖNEM VERMEMİZ GEREKİYOR

İran tarafındaki çalışmaların görüntülerini paylaşarak çalışmayı duyuran Takva, konuyla ilgili olarak da şu ifadelere yer verdi: "İran her yerden daha fazla Van’ın Komşusudur. Van yıllarca bu pazarı ıskalamış, es geçmiştir. Bizim bu pazardan hem şehrimiz hem de ülkemiz için vazgeçmemiz söz konusu değildir. İran pazarına her zamankinden daha fazla önem vermemiz gerekir. 6 yıl önce VanTso olarak yüzümüzü İran’a, doğuya döndük. Geldiğimiz nokta şehrimiz ve ülkemiz ticareti ve turizmi için büyük bir aşamadır. Bu aşama Kapıköy’ü keşfetmemizi sağladı. Bakan Yardımcısı olarak Sn Fatih Çiftçi ve Rifat Hisarcıklıoğlu’nun desteği bu aşamada paha biçilmez."

"VAN YÜKSELEN DEĞER OLACAK"

"Bugün İran Razi tarafından gelen görüntülere baktığımızda İran’ın büyük bir çalışma ile Kapı inşaatına başladığını göstermektedir. Şimdi söyleyebiliriz ki; Gelecek bizimdir, gelecek şehrimizindir, gelecek ülkemizindir. İran ile ilişkimiz gelişmelidir, Irak ile, Azerbaycan ile gelişmelidir. Biz bu pazardan vazgeçemeyiz. Yeni dönem bu pazarlara daha fazla sahiplik etme dönemidir. Ticaret ve tacir olmazsa sistem çöker! Sağlığımızı, şehrimizi, ülkemizi korumamız buna bağlıdır. Tacir ve esnaf çökerse duvar yıkılır! Kapıköy, bu bağlamda Van’ın yükselen değeri olacaktır! Teşekkür İran."


BU ÇALIŞMA İÇİN ÇOK BASKI YAPILDI

Bilindiği üzere Van Kapıköy Sınır Kapısı'nda Van eski vekili Fatih Çitfci'nin Bakan Yardımcılığı döneminde Van TSO'nun da girişimlerde bulunması sonrası çalışmalar başlamış ve hızla tamamlanan sınır kapısının modernize edilmiş hali geçtiğmiz Mart ayında hizmete açılmıştı. Bu çalışmanın iki ülke arasındaki ticaret noktasında bağlantının ilk ayağını oluştururken, İran'nın uzun yıllardır tamamlamadığı Razi modernizasyonu ve buraya gelen yolların elzem olduğu dile getirilmiş ve bu noktada girişimler yapılmıştı. Bu noktada özellikle Van TSO İran'daki bir çok kurum ve kuruluş nezinde baskı yapmış, konu siyasiler ve bürokratlar üzenden de defalarca İran hükümetine iletilmişti. 



Yorum Ekle