SON DAKİKA

Hastalığınıza göre beslenin

Hastalığınıza göre beslenin 26 Ağustos, 2014 11:14 Güncelleme: 26 Ağustos, 2014 11:14 Hastalığınıza göre beslenin

Günümüzde genellikle sağlıklı beslenme bir hastalık oluşması durumunda ya da fazla kilolardan kurtulmak için dikkat edilecek bir kavram olarak görülmektedir. Fakat yapılan araştırmalarda bireysel diyet ve sağlık uygulamalarının önceden düzenlenmesi, önlenebilir hastalıkları, sakatlıkları ve erken ölümleri azaltmaktadır.

Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Aysu Aydın, hastalıklara göre beslenme hakkında bilgi verdi.

SAĞLAM VÜCUT İÇİN DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENME ŞART!

Sağlığın korunması, kaliteli bir şekilde devam ettirilebilmesi, hastalıklardan korunma, hastalık oluştuktan sonra hastalığın tedavi edilebilmesi ve tedavi sürecinde yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme en temel koşuldur. Her hastalık türünde farklı tıbbi beslenme tedavisi uygulanmakta ve hastalığın en etkin şekilde tedavi edilmesi planlanmaktadır.

AMELİYAT SONRASI YAĞ VE KALORİ ALIMI KISITLANMALI

Beslenmesine en çok dikkat etmesi gereken grup aşırı kilolu lan hastalardır. Morbid obez hastalarda, ağırlık kaybının sürdürülmesinde bariatrik cerrahi en etkili yöntemdir. Operasyon öncesi ve sonrasında hastanın diyetisyen tarafından mutlaka değerlendirilmesi yapılmalı, yeterli ve dengeli beslenme programı oluşturulması gerekmektedir. Bu sayede diyete bağlı komplikasyonlar önlenmiş olacaktır. Kilo kaybetmek ve kilo kaybını korumak için yağ ve kalori alımının kısıtlanması gerekmektedir.

TIBBİ BESLENME TEDAVİNİN ETKİNLİĞİNİ ARTIRIR

Özellikle kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarını etkileyen hastalıklar ve periferik damar hastalıkları beslenmelerine özellikle dikkat etmelidir. Bu hastalıklarda kolesterolün ve kan yağlarının belirli bir seviyede tutulması sağlıklı beslenme ile mümkündür. Beden ağırlığının arzu edilen sınırın %15ini geçmeyecek düzeye indirilmesi ve gerekli tıbbi beslenme tedavisinin yapılması tedavinin etkinliğini artırmaktadır.

KAN ŞEKERİ DÜZEYLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Diyabet, pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Diyabetin tıbbi beslenme tedavisi, diyabetin oluşumunu önlemek için, var olan diyabeti tedavi etmek için ve diyabete bağlı komplikasyonların gelişimini önlemek veya yavaşlatmak için gereklidir ve tedavinin temelini oluşturur. Tip 1 Diyabet, Tip 2 Diyabet ve gestasyonel diyabette tıbbi beslenme tedavisi ile kan şekeri düzeyleri normal veya normale yakın düzeylerde tutarak, kronik komplikasyonlar önlenir ve risk azalır. Diyabetlinin yemekten hoşlandığı besinlerin, besin değişimleri öğretilerek, kişinin miktarınca bu besinleri yemesi de sağlanmaktadır.

KANSER HASTALARINDA DİYETSEL YAKLAŞIM ÖNEMLİ

Kanser vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde üremeleri ile meydana gelen bir hastalıktır. hücreler henüz tam bilinmeyen bir nedenle, kontrolsüz olarak bölünmeye başlamaktadır. Tedavi sırasında oluşacak iştahtan kesilme, zayıflama veya kilo alma, ağız ya da boğaz ağrısı, koku ya da tat değişikliği, bulantı, kusma, ishal, kabızlık gibi durumların önlenmesinde diyetsel yaklaşımlar çok önemlidir. Kanser tedavisi sırasında beslenme ile bu sıkıntılar uzak tutulabilmektedir. Günümüzde birçok hastalığın önlenmesinde, tedavisi sırasında ve hastalık sonrasında hastanın beslenme durumunun saptanarak, kişiye özgü, yeterli ve dengeli beslenme programları ile takip edilmesi gerekmektedir.

 

Yorum Ekle