SON DAKİKA

Fahrettin Koca: Yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası omicron kaynaklı

26 Aralık, 2021 08:39 Güncelleme: 26 Aralık, 2021 08:39 Fahrettin Koca: Yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası omicron kaynaklı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası omicron kaynaklı" dedi.

Korona virüsü (Covid-19) salgınıyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası omicron kaynaklı" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı.

Virüsün omicron varyantının özellikle kalabalık şehirlerde yayıldığını aktaran Koca, “Omicron varyantı Avrupa’dan sonra ülkemizde de, özellikle kalabalık şehirlerde yayılmaya başladı. Bu varyant ek bir kişisel tedbir gerektirmiyor. Hastaneye yatışlarda belirgin bir artış yok. Maske, mesafe kuralı ve aşıyla hayatımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

'ÜLKEMİZDEKİ DURUM AVRUPA’DAKİ DURUMA BENZERLİK GÖSTERMEYE BAŞLADI'

Omicron varyantının ilk olarak Afrika'da görüldüğünü hatırlatan Koca, şöyle devam etti:

“Önce Afrika’da görülen ve Avrupa’da hızlı bir şekilde yayılan Omicron, kısa sürede yeni vakaların yüzde 10’una kaynaklık etmiştir. Bu varyantın ülkemizde de rastlandığını daha önce açıklamış, ilk vakalar hakkında bilgi vermiştim.

Hızlı yayılan Omicron varyantı karşısında ülkemizdeki durum da Avrupa’daki duruma benzerlik göstermeye başlamıştır. Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzden 10’dan fazlası artık Omicron kaynaklı.”

'EK OLARAK BAŞVURULMASI GEREKEN KİŞİSEL TEDBİR SÖZ KONUSU DEĞİL'

Omicron varyantına karşı da aynı tedbirlerin geçerli olduğunu belirten Koca, “Omicron varyantına karşı, etkisi bilinen salgın tedbirlerine ek olarak başvurulması gereken kişisel tedbir söz konusu değil. Maske, sosyal mesafe ve aşıyla hayatımıza devam edeceğiz. Her zaman olduğu gibi, kalabalık yerlerden ve havalandırması kısıtlı ortamlardan uzak duracağız. Korku ve kaygının hayatı olumsuz etkilediğini, tedbirinse daima işe yaradığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

'ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM YOK'

Korona virüsünün daha önce başka varyantları çıktığını hatırlatan Koca, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

“Omicron karşılaştığımız ilk varyant değil. Ve önemli bir veri, bize zaten sağduyu telkin ediyor: Bu yeni varyantın, hastaneye yatışları ve yoğun bakım ihtiyacını belirgin şekilde artırmadığını gördük. Toplam vakalar içindeki oranı belirgin olduğu halde! Endişe verici bir durum yok.

Gerekli bilgiye ve salgın tecrübesine sahibiz. Bu gelişme, daha dikkatli olmamızı ve eksik aşılarımızı yaptırmamızı gerektiren bir gelişmedir. Yeni durumda hatırlatma dozunun önemi artmıştır. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler, hatırlatma dozunu olmalı, yeni varyanta karşı aşı etkinliğini güçlendirmelidir.”

Yorum Ekle