SON DAKİKA

DOĞUBAYAZIT YIĞINÇALI(DUMU) DEPREMİNİN 16.YILI...

YAZGISINA TERK EDİLMİŞ İNSANLAR.... 02 Temmuz, 2020 05:45 Güncelleme: 02 Temmuz, 2020 05:45 DOĞUBAYAZIT YIĞINÇALI(DUMU) DEPREMİNİN 16.YILI...

2.Temmuz.2004 tarihinde Doğubayazıt Yığınçalı(Dumu) köyünde meydana gelen depremin 16. yılı...


Doğubeyazıt'ta saat 01.30'da meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremde, 67 haneli Yığınçalı Köyü'ndeki konutların tümü hasar gördü. 18 kişinin yaşamını yitirdiği köyde, 21 kişi de yaralandı. Depremde ölen 18 kişiden 15'inin çocuk olduğu belirlendi.

 DOĞUBAYAZIT YIĞINÇALI(DUMU) DEPREMİNİN 16.YILI... 

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

 Depremde Yığınçalı Köyü'nde yaşamlarının kaybedenlerin kimlikleri şöyle:
Ceylan Aydın, Resul Taşkıran, Gültekin Taşkıran (12), Sergen Taşkıran (6), Halime Taşkıran (45), Ayfet Taşkıran (4), Hacer Taşkıran (5), Mehmet Kurt (45), Aydın Aydın (6), Fatma Akdağ (12), Saliha Akdağ (10), Oya Akdağ (8), Ersan Akdağ (6), Yavuz Akdağ (18), Kerimen Sökmen (13), Musa Sökmen (15), Yıldız Sökmen, Mehmet Nuri Kurt (18).

 Bu arada, Yığınçal Köyü ile Sağlıksuyu ve Karabulak Köyü'nden yaralılar Doğubayazıt ve Iğdır'daki hastanelere gelmeye başladı.

 Çevre il ve ilçelerden de hissedilen sarsıntı Doğubeyazıt, Iğdır ve köylerinde paniğe yol açarken, sağlık ekipleri, hasar olduğu yönünde haber alınan Yığınçal, Sağlıksuyu ve Karabulak köylerine sevk edildi. Ağrı ve Iğdır'dan da doktor ve ambulans istendi.

 VALİ YAVUZDEMİR: ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI BİTTİ

 Ağrı Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Yığınçalı Köyü'ndeki arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını söyledi.Yığınçalı Köyü'nde organizasyonlu bir arama kurtarma çalışması yapıldığını anlatan Yavuzdemir, 800 nüfuslu ve 83 hanenin bulunduğu köyde daha fazla can kaybının olmamasının nedeninin ise köydeki vatandaşların çoğunun yaylada bulunması olduğunu bildirdi.
Yavuzdemir, Yığınçalı Köyü haricinde Kutlubulak ve Sağlıksuyu Köyleri'nde de hasar meydana geldiğini belirterek, söz konusu köylerde can kaybının olmadığını ifade etti.

“ÇADIRLAR KURULMAYA BAŞLANDI


Yavuzdemir, bölgeye ilk etapta Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait 70 adet çadırın getirildiğini belirterek, çadırların vatandaşların arzuladığı yerlerde kurulmasına başlandığını söyledi.

Vatandaşların yıkılan veya hasar gören evlerinde bulunan eşyalarının başından ayrılmama isteklerini anlayışla karşıladıklarını anlatan Yavuzdemir, şunları kaydetti:
Bölgede çadırlar kurulmaya başlandı. Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait 70 adet çadırı vatandaşlarımızın istediği yerlere kurmaya özen gösteriyoruz. Onların eşyalarının başından ayrılmama isteklerini doğal karşılıyoruz.

 SEZER BİLGİ ALDI

 Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, depremle ilgili  olarak Ağrı Valisi Hüseyin Yavuzdemir'den bilgi aldı.
Sezer, ayrıca, konuya ilişkin bir mesaj da yayımladı.

  SAĞLIK BAKANI AKDAĞ DEPREM BÖLGESİNE GİDİYOR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, meydana gelen depremde 18 kişinin hayatını kaybettiği Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Yığınçal Köyü'ne gidiyor.

 YİNE TOPRAK DAMLI EVLER
Yığınçalı Köyü'nde deprem yıkıcı oldu. Depremde can kaybının fazla olmasının nedeni ise yine toprak damlı, ilkel şartlarla yapılmış konutlar oldu.
18 kişinin yaşamını yitirdiği köyde, can kaybının fazla olmasının yine konutların yapısından kaynaklandığı belirtildi.

Erzurum'da, 25 ve 28 Mart'ta meydana gelen 5.1 ve 5.3 büyüklüğündeki iki deprem de yıkıcı olmuş ve Aşkale İlçesi'ne bağlı köylerde yine 18 kişi can vermişti.
ANALARIN AĞITI
Depremde yaşamlarını kaybeden ve enkaz altından çıkarılan cesetlerini gören yakınları ağıtlar yakıyor.
Enkaz altından çıkarılan çocuklarının başında ağıt yakan anne, ise görenlerin yüreğini burktu.

 KIZILAY, BÖLGEYE 500 ÇADIR VE 500 BATTANİYE GÖNDERDİ

 Kızılay deprem nedeniyle, bölgeye 500 çadır ve 500 battaniye gönderdi.

 Kızılay Genel Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, depremin haber alınmasının ardından bölgeye Erzurum Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nden öncü birlik gönderildi.

 Açıklamada, depremden etkilenen Sağlıksuyu, Aşağıyığılca ve Karabulak köylerine 500 çadır ve 500 battaniyenin sevk edildiği ifade edildi.

 Kızılay Elazığ Bölge Depo Müdürlüğü de bölgeye bir ekip ve öncü bir haberleşme aracı gönderdi. Kızılay'ın Erzurum Deposu'ndan da deprem bölgesine 210 çadır ve 510 battaniye ile 2 seyyar mutfak ve bir miktar gıda malzemesi gönderildi.

 TSK, BÖLGEYE DOĞAL AFET YARDIM KURTARMA BÖLÜĞÜ GÖNDERDİ
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deprem nedeniyle, bölgeye Doğal Afet Yardım Kurtarma Bölüğü gönderdi.
TSK'dan yapılan açıklamada, depremden etkilenen Yığılçalı, Sağlıksuyu, Aşağıyığılca ve Karabulak köylerinde 43 çadır kurulduğu belirtilerek, mutfak, içme suyu, battaniye ve ilkyardım malzemelerinin bölgeye sevkedildiği kaydedildi.

 ARTÇI SARSINTILAR

 Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Doğubeyazıt'ta gerçekleşen depremin ardından bölgede hafif şiddette artçı depremlerin olabileceği uyarısında bulundu.
Enstitü'den yapılan yazılı açıklamada, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi yakınlarında, yerel saat ile 01.30'da, 5.0 aletsel büyüklüğünde, orta şiddette bir deprem meydana geldiği ve depremin dış merkezinin Doğubayazıt-Iğdır arası olduğu kaydedildi.
DOĞUBAYAZIT YIĞINÇALI(DUMU) DEPREMİNİN 16.YILI...
Depremin olduğu yere en yakın yerleşim birimlerinin Bosyayla, Bardaklı, Karabulak ve Sazoba olduğu bildirilen açıklamada, şöyle denildi:
Deprem bu bölgede geleneksel yapı tarzı olan yığma-kerpiç yapılarda kısmen de olsa can kaybına ve hasara neden olabilir. Bu depremden sonra bölgede hafif şiddette artçı depremlerin olması beklenebilir. Artçı depremler zaman içerisinde sıklıkları ve büyüklükleri azalarak birkaç gün devam edebilir.
BÖLGEDE TANINMIŞ DİRİ FAYLAR MEVCUTTUR
ölgenin Kuzey Anadolu Fay Zonu ile Doğu Anadolu Fay zonlarının dışında, Ağrı bölgesi yerel fay sistemleri içinde yer aldığı belirtilen açıklamada, “Bölgede tanınmış diri faylar mevcuttur. Bu faylar Balık Gölü Fayı, Doğubeyazıt Fayı, Iğdır ve Ağrı Fayları olarak adlandırılır ifadesine yer verildi.
Açıklamada depremin dış merkezinin, Doğubayazıt Fay Sistemi'nin kuzeyi ile Iğdır Fay sisteminin güneyi arasında yer aldığı ifade edildi.
Bölgede genelde K-KB gidişli aktif tali kırıklar bulunduğu ifade edilen açıklamada, Ağrı-Doğubeyazıt-Iğdır üçgeni arasında kalan bölgede tali kırıklar çok parçalı olup, zaman zaman 5.0 ile 5.5 büyüklüğünde depremler üretebilirler denildi.
Bu arada, Rasathane yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Doğubeyazıt'ta 01.30'da gerçekleşen depremin, süreye bağlı olarak hesaplanan aletsel büyüklüğünün (MD) 5.0 olduğunu, dalgalardaki genliklerden hesaplanan lokal büyüklüğünün (ML) ise 5.1 olarak belirlendiğini ifade ettiler.
Doğubeyazıt'taki depremin yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldiği öğrenildi.

Cevdet Baycan yazıyor....

 

Yorum Ekle