SON DAKİKA

DOĞUBAYAZIT E-S-K PLATFORUMUNDAN MÜFTÜLÜGE ZİYARET

09 Temmuz, 2020 14:14 Güncelleme: 09 Temmuz, 2020 14:14 DOĞUBAYAZIT E-S-K PLATFORUMUNDAN MÜFTÜLÜGE ZİYARET

Doğubayazıt Eğitim-Sağlık-Kültür Platformun İlçe Müftülüğüne ziyaret

Doğubayazıt Eğitim-Sağlık-Kültür Platformu Başkanı Cemal Ersü ve platformun üyeleri Ahmet Mertbey, Cevdet Baycan, Sıddık Söyler, Erhan Baydar, Kemal Şahin, Ahmet Öztürk, Emin Ülgen, Tamer İsmailoğluları, Nuri Öztürk Doğubayazıt Müftüsü Adem Özdemir’i ziyaret etti.

Başkan Ersü, ziyaretin ana amacı Kangrene dönüşen “Taziye yemekleri “sorununu dile getirerek,  sünnet adabına uygun olarak dini kuralların çerçevesinde ileride nasıl hareket edilebileceği hususunda gerekli muavenetin müftülükçe yapılmasını talep etti.

Doğubayazıt İlçe Müftüsü Âdem Özdemir Engin İslam’ı görüş ve düşüncelerinin yanı sıra bir o kadar güçlü iradesiyle gerekli muavenette bulanacağını belirterek aşağıdaki hususlara öncelikli vurgu yapmıştır.

1-İmamlara mesaj atarak, ilk Cuma günü(10.07.2020 tarihinde) sünnete uygun doğru taziye konusunda cemaati aydınlatmak.

2-Din görevlileriyle en kısa zamanında sünnete uygun taziye anlayışı konusunda toplantı yapılması.

3-İleri tarihlerde İl Müftülüğün de mevcut vaaz irşat komisyonundan sünnet uygun doğru taziye anlayışı ile ilgili bir vaaz ve hutbenin özellikle bu konuya ayrılması için öneride bulunacaktır.

4-Taziyede dikkat edilmesi gereken hususların sünnete uygun dini kuraların  kısaca ifade edildiği bir levhanın oluşturulması.

İlçe Müftüsü Âdem Özdemir Taziye ve taziye yemekleri ile ilgili

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Fetvası örnek olarak verdi:

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Fetvası

Soru: Taziyenin hükmü nedir?

Cevap:

Taziye, ölünün yakınlarının üzüntüsünü paylaşarak onları teselli edici, rahatlatıcı sözler söylemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.), başına bir felaket gelen kimseyi ziyaret etmekle ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Felakete uğrayan bir kimseye ‘geçmiş olsun’ ziyaretinde bulunan kimseye, felakete uğrayan kişiye verilecek sevabın misli verilir.” (Tirmizî, Cenâiz, 72) Aynı şekilde cenaze yakınlarına taziyede bulunmayı tavsiye ederek, “Her kim çocuğunu kaybeden bir kadına başsağlığı ziyaretinde bulunursa, o kimseye Cennet’te bir elbise giydirilir.” (Tirmizî, Cenâiz, 75) buyurmuştur.Ölü yakınlarının acılarını tazelememek için, taziye üç günden sonraya bırakılmamalıdır (İbn Hacer, Feth, III, 146). Taziyede bulunan şahıs, ölünün yakınlarına sabır ve metanet diler, cenaze için hayır duada bulunur (Nesâî, Cenâiz, 120).


Diyanet İşleri Başkanlığı

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Fetvası

Soru:

Cenaze sahiplerinin, merasime katılanlara yemek vb. ikramlarda bulunması uygun mudur?

Cevap:

Bir yakınını kaybetmenin üzüntü ve sıkıntısı içinde olan cenaze sahiplerinin, taziye için gelen misafirlere yemek hazırlayıp sunması ilave bir telaş ve sıkıntıya sebep olacağından mekruh görülmüştür (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, III, 148). Bunun yerine komşular veya yakınlarının, cenaze sahiplerine ve gelen misafirlere ikramda bulunmaları sünnettir (Tirmizî, Cenâiz, 21).Bunun yanında cenaze sahiplerinin mezarlıkta veya evde helva, ekmek gibi şeyler dağıtmalarının dinî bir dayanağı yoktur. Dinî bir gereklilik olarak görmeden yapılmasında bir sakınca olmayacağı söylenebilirse de bu tür uygulamaların kısa süre sonra cenazeyle ilgili bir dinî hüküm olarak algılanması tehlikesi bulunmaktadır. Dolayısıyla bu ikramlar dinî bir zorunluluk olarak yapılırsa, bid’at ve hurafe sayılır.

Daha sonra bir anı fotoğrafı çekildi.

Haber: Eren POLATLI


Yorumlar
H
HALKIN SESİ3 yıl önce

Sayın arkadaşlar bu plarforum yeni kurulmuş.Gerekli görüş ve düşüncelerinizi eleştirilerinizi açık kimlikle yazarsanın bize yön vermiş olursunuz.Rumuz kullanarak yazılan yazılara itibar edilmez.Saygılarımızla

Yorum Ekle