SON DAKİKA

Doğalgaz faturaları için 'şişiriliyor' iddiası!

Doğalgaz faturalarının şişirildiğine dair bomba bir iddia ortaya atılırken, Van'ın da doğalgaz hizmetini sağlayan Aksa Doğalgaz'dan açıklama geldi. Şirket, uygulamanın teknik olarak zorunlu olduğunu belirtti. Kaynak: Doğalgaz faturaları için 'şişiriliyor' iddiası! 24 Ocak, 2020 06:28 Güncelleme: 24 Ocak, 2020 06:28 Doğalgaz faturaları için 'şişiriliyor' iddiası!

Doğalgaz faturaları için 'şişiriliyor' iddiası! 

Doğalgaz dağıtım firması AKSA, sayaçların soğukta dönmediğini iddia ederek tüketilmeyen doğalgazı fatura ediyor. Kullanmadıkları doğalgazın faturasını ödediklerini belirten yurdun ortaklarından Ali Öztürk de AKSA şirket yetkilisinin kendilerine, kış aylarında hava soğuyunca sayaçta normalden daha fazla gaz geçtiğini ve sayacın bu tüketimi görmediğini yani sayacın dönmediğini söylediğini kaydetti. Yaşadıklarını deli dumrul hikâyesine benzeten Öztürk, “Bu soğuk hava farkı’ dediler. Su, fatura ya da diğer sayaçlar dönüyorken doğalgaz sayacı nasıl oluyor da dönmüyor, bu nasıl iş? Sadece bizimle de alakalı bir şey değil, hava sıcaklığı 5 derecenin altına inmeyen şehirlerde bile bu fark alınıyormuş. Vatandaşın da bundan haberi yok. Mahkemeye gideceğiz” dedi.

Öztürk; firma yetkilisinin, BOTAŞ ile yaptıkları sözleşme gereği, fazla geçen miktarı, tüketilen doğalgazın belirlenen 0.9 yerine, 1.21 katsayısı ile çarpılarak gerçek tüketimi bulduklarını söylediklerini ifade etti. Öztürk “Yetkili, ‘Katsayıyı BOTAŞ belirliyor. Şikâyetinizi BOTAŞ’a yapın’ dedi. Bence kat sayıyı tahmini bir şekilde yükseltiyorlar.”

‘HER AY GÜNCELLENİYOR’

AKSA şirketinin yetkilisi, bu durumun BOTAŞ’ın kış aylarında Türkiye genelinde uyguladığı bir hesaplama olduğunu savundu. Şirket yetkilisi, “Fazla geçen miktar BOTAŞ’ın belirlediği katsayı üzerinden düzeltilme tüketimi hesaplanıyor. BOTAŞ  tüketilen KW 1.21 oranında katsayı ile çarparak gerçek tüketimi buluyor. Katsayı her ay güncelleniyor” dedi.

'TEKNİK OLARAK ZORUNLU'

Açıklama yapan AKSA Doğalgaz, ilgili 'düzenlemenin' teknik olarak zorunlu olduğu ve denetime tabi veriler üzerinden tüketici yararı gözetilerek yapıldığını kaydetti. Şirketten yapılan açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

Doğal gaz, sıcaklık ve bileşenlerine göre düzeltme işlemi yapılması gerekmektedir. Doğal gazın ölçümünde kullanılan mekanik sayaçlar, atmosfer koşullarında hacim ölçümü yapmaktadır. Fiili basınç ve sıcaklık verilerinin bu değerlerden farklı olması durumunda, mekanik sayaç ölçümü düzeltmeye tabi tutulmaktadır. Düzeltme Kriterleri EPDK tarafından yayınlanan tebliğ ile düzenlenmiştir. EPDK mevzuatları hükümlerine göre ilgili il, ilçe için Devlet Meteoroloji İstasyon Müdürlüklerince ölçülen 75cm toprak altı sıcaklıklarının ve atmosfer basıncı verilerinin son 10 yıllık ortalamaları alınarak hesaplama yapılmaktadır. Bu düzeltme işlemi yapılmadan sadece mekanik sayacın ölçmüş olduğu verilerle faturalandırma yapılamamaktır.

Dünyanın her yerinde açıklanan doğal gaz birim fiyatı belirli bir standarttaki doğal gaz için açıklanmaktadır ve bu referans değerlere göre de düzeltme yapılmaktadır. Ülkemizde uygulanan referans veriler de Avrupa örneklerine uyumlu olarak belirlenmiştir. Van haber

 


Yorum Ekle