SON DAKİKA

Demirtaş; Başbakan'ın Söylemleri ülkeyi bölünmeye götürüyor

Demirtaş; Başbakan'ın Söylemleri ülkeyi bölünmeye götürüyor 05 Ağustos, 2014 01:44 Güncelleme: 05 Ağustos, 2014 01:44 Demirtaş; Başbakan'ın Söylemleri ülkeyi bölünmeye götürüyor

Ağrı'da sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya gelen HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, adaylığını açıkladığı günden bu yana “aşırı uçlar”ın saldırısı altında olduğunu belirterek, “Dikkat edin bizler ve bizim ortaya koyduğumuz siyasetten rahatsız olanlar sadece bu çevrelerdir. Geri kalan büyük halk toplulukları bundan mutluluk duyuyor” dedi.

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Ağrı'da düzenlenen mitingin ardından kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri ile Stad Cafe'de düzenlenen yemekli toplantıda bir araya geldi. Toplantıya STK temsilcilerinin yanı sıra Ağrı Belediyesi eş başkanları Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay, HDP ve DBP yöneticileri ile Tutak Belediye Başkanı Fırat Öztürk katıldı. Selamlamanın ardından konuşan Demirtaş, sorunlara karşı Türkiye'de bir çözüm bulunmamasının sebebinin tüm etnik grupların birlik olmamasından kaynaklandığını dile getirdi. Yeni bir yaşam hattının oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Demirtaş, “Bizlerde etnik ya da mezhep birliği mi olacak, bizler ne istiyoruz? Çözüm adresimiz tüm etnik grupların birliğidir” dedi.
'12 yaşındaki çocuğun annesini meydanlarda yuhalatıyor'

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile tüm önyargıları dağıtmaya çalıştıklarını ifade eden Demirtaş, birlikte yaşanacak bir ülke için tüm kesimleri temsil edecek bir cumhurbaşkanına ihtiyaç olduğunun altını çizerek, “Cumhurbaşkanı, dağda yaşamını yitiren gerillanın da askerin de polisin de acısını hissetmeli. Ancak onlar yaşamını yitiren 12 yaşındaki bir çocuğun annesini meydanlarda yuhalatıyor. Bizim acımız senin acın olmayacaksa sen kimin cumhurbaşkanı olacaksın. Ya sev ya da terk et diyerek ayrıştırmaya, bölmeye çalışıyorsun. Bizler Ege'den Trakya'ya kardeşliği ve birliği oluşturmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

'Tüm ezilenler önce birbirlerine sahip çıkmalı'

Konuşmasında Rojava örneğini veren Demirtaş, orada kimsenin etnik kimliğine, mezhebine bakılmaksızın zulme karşı mücadele verdiğini ve devrimi birlikte ördüğünü kaydetti. Demirtaş, Irak ve Suriye'yi talan ettiğini söylediği IŞİD'in gelip Rojava sınırında takılı kaldığını anımsatarak, “Halklar orada bir arada meşru bir savunma yaptığı için, birbirlerini boğazlamayıp savaştıkları için kazanıyorlar. Her koyun kendi bacağından asılmıyor. Biz kaderimizi birbirimize bağlayacaksak tüm ezilenler ve ötekileştirilenler, önce birbirimize sahip çıkacağız. Birliğin yolu tek tipten geçmez. Tek dil tek millet tek mezhepten geçmez” dedi.

Kendisine verilen hiçbir oyun şahsına değil, ilkelerine verildiğini ifade eden Demirtaş, “Dikkat edin hep aşırı uçlar saldırıyorlar. Soldan, sağdan, ortadan hepsi. Dikkat edin bizler ve bizim ortaya koyduğumuz siyasetten rahatsız olanlar sadece bu çevrelerdir. Geri kalan büyük halk toplulukları bundan mutluluk duyuyor. Çünkü onlar da bu mesajı bekliyorlar. Hele hele böylesi büyük bir halk hareketinden, siyasetten bu teklifin gelmesi onları mutlu ediyor. Bakın bazı Kürt çevreleri beni desteklemeyeceklerini açıkladılar. 'O Kürtlerin adayı değil, biz AKP'nin adayını destekliyoruz' dediler. Şimdi verecekleri oy sayısı çok önemli değil ama bu anlayışla devam ederlerse en büyük zararı kendileri görür. Benden ırkçılık yapmamı bekleyenler kusura bakmasınlar, yapmayacağım. Kürt ırkçılığı da yapmayacağım, asla yapmayacağım. Halkını sevmekse mesele böyle hizmet edilir. Ben halkımın çıkarlarını burada görüyorum. Aksi taktirde halkımı ırkçılığa, mezhepçiliğe çekerek büyük bir felakete sürüklemek değil benim görevim. Benim işim halkımı felaketlerden korumaktır. Tabi bunu yaparken halkımızı da kendimizi de inkar etmeyeceğiz. Ezilmesine izin vermeyeceğiz. Türk ırkçılığı da Kürt ırkçılığı da birbirinden farklı değil, aynı şeydir. Halkları felakete götürmekten başka bir işe de yaramayacak” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda STK temsilcilerine halkın yanına giderek kendileri için oy istemesi çağrısı yapan Demirtaş, “Burada aday ben değil sizsiniz. Kendimiz için çalışalım” dedi. Konuşmanın ardından yemeğe geçildi.

 

Yorum Ekle