SON DAKİKA

CEHALET EN FENA YOKSULLUKTUR

Ulular “ULU” oldukları gibi onların sözleri, sazları ile meclislerinde konuşulanlar, verdikleri mesajlar, dizlerinin dibinde alınan feyizler de bir başka olur. 10 Haziran, 2020 02:51 Güncelleme: 10 Haziran, 2020 02:51 CEHALET EN FENA YOKSULLUKTUR

CEHALET EN FENA YOKSULLUKTUR


       Ulular “ULU” oldukları gibi onların sözleri, sazları ile meclislerinde konuşulanlar, verdikleri mesajlar, dizlerinin dibinde alınan feyizler de bir başka olur. Çünkü onlar, seçilmiş ve seçkin birey olabilme nostaljisini yakalamış, etrafına ışık tutanlardandırlar. Ömrü hayatınızda bu tür insanlara mutlaka rastlamış, onlarla ilgili bilgi ve bulgulara ulaşmış veya birilerinden dinlemişsinizdir. Toplumsal dayanışma ile karışma ve kaynaşmanın sağlanması, birlik ve beraberliğin sürdürülmesi, evrensel ile milli ve insani mutabakatın sağlanması bağlamında “Cehaletten daha kötü bir fakirlik, akıldan daha iyi bir nimet yoktur!” Uyarısı onların ilkeleri arasındaki olmazsa olmazlardandır.

         Kendini her yönüyle yetiştirmiş donanımlı bir birey, zamanın gerektirdiği donanımları kazandırdığına ve toplumda artık yerini bulabileceğine inandığı oğluna bir takım sorular sorup yanıtlarını ister. Mutluluk asrında yaşanmış olan bu diyalogdaki soru ve verilen yanıtlara gelin birlikte göz atalım. 

         -Yavrucuğum! Doğruluk nedir?

         “İyilik yaparak kötülüğü ortadan kaldırmaktır.”

         -Mürüvvet nedir?

         “Namuslu olmak, malı helalinden kazanmaktır.”

         -Cömertlik nedir?

         “Kolay ve zor zamanlarda ihtiyaç sahiplerine hiç tereddüt etmeden (var olanı paylaşmak için) kolayca verebilmektir.”

         -Cimrilik nedir?

         “Elinde ve hesabında bulundurduklarını kendine şeref saymak, toplum yararına olsa bile hayırlı işlere harcadıklarını telef olmuş saymaktır.”

         -Kardeşlik nedir?

         “Darlıkta ve bollukta kardeşine yardımcı olup, elindeki imkânları onunla paylaşabilmektir.”

         -Korkaklık nedir?

         “Dostuna karşı cesur ve cüretkâr, düşmana karşı ise korkak olmaktır.”

         -Hilm (yumuşak huyluluk) nedir?

         “Kin tutmamak, kinini yutmak ve kendine sahip olmaktır.”

         -Zenginlik nedir?

         “Az da olsa Tanrı’nın verdiği rızka razı olmaktır. Gerçek zenginlik ise gönül zenginliğidir.”

         -Fakirlik nedir?

         “Kendinin hiç doymaması (maymun iştahlı olması), her şeye karşı aç gözlü olmasıdır.”

         -Yücelik nedir?

         “Borçlu olanlara yardım etmek, borç alanlara kolaylık sağlamak; suçluları affedebilmektir.”

         -Ahmaklık nedir?

         “Adaletli yöneticilere karşı cephe oluşturmak, onları kötülemek ile düşmanlık yapmak ve de her zaman ve her yerde onlara karşı sesini yükseltmektir.”

         -İzzet ve şeref nedir?

         “Herkese karşı, her yerde ve her zaman olumlu davranış sergilemek ve olumsuz davranışlar ile kötü duygu, düşünce ve eylemleri terk etmektir.”

         -Gaflet nedir?

         “Yüce (saygın, çalışkan, ne yaptığını bilen, değerli, onurlu) ve şerefli insanlara değil; fitne ile fesatçı (yıkıcı, yakıcı, yaralayıcı, yalancı, dolandırıcı, bölücü ile bozguncu, milli ve manevi değerleri hiçe sayan, bireysel çıkar ve menfaatlerinin peşinde koşan, toplumu kaosa sürükleyen ve bundan çıkar sağlamayı bekleyen, sözü davranışlarıyla ve davranışları da sözleriyle örtüşmeyenleri desteklemek ve de borazanlığını yapmak) olanlara uymaktır.”

         Her boyutta yoksulların bulanabileceği gerçeğinden demir alarak, bilmediğimiz ve bilgi yoksunu olduğumuz alanlardaki cehaletin en kötü fakirlik olduğu savını paylaştığımızı düşünüyorum.


Yorum Ekle