SON DAKİKA

Bebe Aspirin'i kanser koruyucusu!

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Abalı, en eski ilaçlardan biri olan ve halen kullanılan Aspirin'in bazı kanser türleri üzerindeki olumlu etkileri olduğunu söyledi. 22 Ağustos, 2014 12:22 Güncelleme: 22 Ağustos, 2014 12:22 Bebe Aspirin'i kanser koruyucusu!

Aspirin'in insan sağlığı üzerindeki yeni faydalarının gün geçtikçe ortaya çıkmaya devam ettiğini anlatan Acıbadem Adana Hastanesi doktorlarından Prof. Abalı, "Ağrı kesici özelliğe sahip bu ilacın özellikle kardiyovasküler cerrahi alanındaki ve inmelerdeki yararlarını zaten biliyoruz." diyerek bebe Aspirin'inin bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin de olduğunu belirtti.

Prof. Abalı, "Her gün 75 ile 300 mg arası bir adet alınan Aspirin'in bazı kanser türlerine karşı koruyucu bir etki gösterdiği toplumsal, geniş araştırmalarla ortaya konmuştur. Bahsedilen şekilde Aspirin kullanımı özellikle kolon kanserinde polip oluşma riskini azaltıyor.

Ayrıca kalın bağırsak kanseri, mide kanseri, yemek borusu kanseri, meme kanseri gibi kanser türlerinin gelişme riskini de önemli ölçüde düşürüyor.

Yine Aspirin, daha az oranda olmakla beraber, meme kanseri, prostat kanseri ve akciğer kanserlerinden ölüm riskini de azaltmakta." dedi.

Kanserden korunmak için günde bir adet bebe Aspirin'ini hipertansiyon hastalarının da kullanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Abalı, "Bu hastalar tansiyonları kontrol altında olduğu sürece, doktorlarının bilgisi ve onayı ile diğer önlemlere ek olarak günde bir adet bebe Aspirin'i içebilirler." ifadelerini kullandı.

Prof. Abalı, yan etkileri artık iyice bilinen Aspirin'i özellikle midesinde problem olanlarla peptik ülseri olan hastaların kullanırken dikkatli olmalarını ve mutlaka bir hekime danışmalarını da önerdi.

 

Yorum Ekle