SON DAKİKA

Barış Gurubu üyesi İsmet Baycan kabri başında anıldı

Barış Gurubu üyesi İsmet Baycan kabri başında anıldı 26 Mayıs, 2015 03:36 Güncelleme: 26 Mayıs, 2015 03:36 Barış Gurubu üyesi İsmet Baycan kabri başında anıldı

Barış Gurubu üyesi İsmet Baycan kabri başında anıldı


….Yinede oğlunu yitirmek kim bilir ne garip şey anne

Her kavgada ölen benim 
Bayrak tutan çarpışan 
Her kadın toprağı tırnaklıyarak 
Doğurur beni 
Özlem benim kavga benim aşk benim 
Bekle beni anne. 
Bir sabah çıkagelirim 
Bir sabah anne bir sabah 
Acını süpürmek için açtığında kapıyı 
Adı başka sesi başka 
Nice yaşıtım 
Koynunda çiçekler 
Çicekler içinde yeni bir ülke getirirler…


1 Ekim 1999 tarihinde dağdaki sevgiyi ovaya indirmek üzere Türkiye'ye gelen, ancak tutuklandıktan sonra 2003 yılında Muş E Tipi Cezaevi'nde geçirdiği rahatsızlık sonucu yaşamını yitiren Barış ve Demokratik Çözüm Grubu üyesi İsmet Baycan, kabri başında anıldı.

Prenses düğün salonunda düzenlenen mevlid'te  ise İsmet Baycan'ın şahsında tüm devrim Kürdistan şehitleri anıldı.

 

Her yıl İsmet Baycan'ın ailesi tarafından düzenlenen anma törenleri bu yılı Doğubayazıt Demokrasi Platformu bileşenleri tarafından düzenlendi.

Barış ve Demokratik Çözüm Grubu üyesi İsmet Baycan ve ismet Baycanın şahsında tüm devrim ve Kürsitan şehitleri için düzenlenen anma programına Baycan'ın ailesi ile birlikte HDP Ağrı milletvekili adayları Leyla Zana ve Berdan Öztürk, Doğubayazıt Belediye Eşbaşkanı Delal Tekdemir, Iğdır Belediye Eşbaşkanı Şaziye Önder ve Barış ve Demokratik Çözüm Gurubu üyesi Şirin Tunç'in yanı sıra HDPİlçe Başkanları Nuri Çelik,Hamiyet Salmanve ileç yöneticileri  ve BDP ilçe eş Başkanları Muhsin Kula,Hamide Turan ve ilçe yöneticileri, TUHAYD-DER Eş Başkanı Mehmnet Bozkurt ve yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

İSMET BAYCAN'IN KABRİ BAŞINDAKİ ANMA

İlk anma programı İsmet Baycan'ın kabrinde yapıldı.Anma  Baycan şahsında özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Burada Tuhay-der Başkanı Mehmet Bozkurt ve Barış Gurubu üyesi ve İsamet Baycan'ın  arkadaşı Şirin Tunç günün anlamını belirten birer konuşma yaptılar.

KOnuşmaları ardısıra şehitler kabrine gül çiçekleri ekildi.

PRENSES DÜĞÜN SALONUNDA YAPILAN ANMA

Burada İsmet baycan ve İsmet baycan'ın şahsında tüm devrim Ve Kürdistan şehitleri için yapılan tören de saygı duruşu ardından  Tuhayd-Der Başkanı Mehmet Bozkurt bir konuşma yaparak”Şehitler rehberimizdir” dedi.

Bozkurt'un ardı sıra aile adına alan Cevdet Baycan Ünlü Kürt filozof Ehmedê Xanî' eğitim manifestosunun 4.maddesini dile getirerek barışın önemine vurgu yaptı.

Daha sonra Barış Gurubu üyesi ve İsmet Baycan'ın  arkadaşı Şirin Tunç yaptığı konuşmada

'Savaşın son bulması için geldik ama biz elçilere layık gördükleri tutuklama oldu'

Şirin Tunç, Baycan'ı "Bu şehitlerimiz önümüzü aydınlatmasaydı, Kürt halkının bugünkü birlik ve beraberliği olamazdı. Biz şehitlerimizin sayesinde bu sayede Ortadoğu'da mücadele veriyoruz" sözleriyle andı. Baycan'ın barış ruhunu, kardeşlik ruhunu, halkların kardeşliğini Türkiye topraklarına getirmek için Kürdistan dağlarından ovalarına indiğini belirten Tunç, "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan, uluslararası bir komplo ile tutuklanmıştı. Yaşanan savaşın son bulması için verilen çağrı üzerine Türkiye'ye geldik. Ama biz elçilere layık gördükleri tutuklama oldu" dedi.

'Arkadaşlarımız anne babası kadar sevdikleri bu ülke için bu yola baş koydular'

Tunç'un ardından söz alan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana ise dünyanın hiçbir yerinde barışı istemenin sürgüne, tutuklamaya ve ölüme neden olmadığını ifade etti.
Bu ülkede en kirli, uç seslerin duyulabileceğini ama temiz, iyi, yapıcı seslerin ise duyulmadığı söyleyen Zana, "Biz biliyoruz ki bu mücadele halkın, şehitlerin emeğiyle sürmüştür. İsmet arkadaş da bir barış kahramanıydı. Her arkadaşımız, mücadelemiz bugüne gelsin diye gece gündüz çalışarak, anne babası kadar sevdikleri bu ülke için bu yola baş koydular" dedi.

'Yüz yıllık tarih içinde Kürtleri demokrasi mücadelesi dışında bıraktılar"

Zana, yaklaşan seçimler nedeniyle genel seçimler üzerinde de durdu. Halkın ittifakını arttırması gerektiğini vurgulayan Zana, barışı ve demokrasiyi isteyen partileri şu sözlerle HDP etrafında kenetlemeye davet etti.

Berdan Öztürk yaptığı konuşmada şehitleri saygı ile andığını ifadeyle onların mücadelesi rehberleri olacağını vurguladı.

İsmet Baycan dahil olmak üzere yaşamını yetiren Doğubayazıt'lı devrim şehitleriyle ilgili bir slayt gösterisi sunuldu.
Yapılan konuşmaların ardından Baycan ve şahsında tüm devrim ve Kürdistan şehitleri için  için mevlit verildi.

Mevlit sonrası HDP İlçe Eş Başkanı Nuri Çelik bir konuşma yaparak katılımcılara teşekkür etmesi ile anma töreni son buldu.

Heber Ozan Baycan

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorum Ekle