SON DAKİKA

AKARSULARDA NİTRAT KİRLİLİĞİ İZLEME ÇALIŞMASI YAPILDI

02 Nisan, 2021 16:56 Güncelleme: 02 Nisan, 2021 16:56 AKARSULARDA NİTRAT KİRLİLİĞİ İZLEME ÇALIŞMASI YAPILDI

Ağrı Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Altyapılar Şube Müdürlüğü Teknik Personelleri tarafından akarsularda Nitrat Kirliliği izleme çalışması yapıldı. 

Yapılan çalışma kapsamında, İl Merkezinde ve İlçelerde tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğine maruz kalabilecek 34 adet su kaynağı belirledi.  

Belirlenen bu noktalarda, sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğin tespiti amacıyla tarım alanları içerisinde kalan yerüstü ve yer altı sularında nitrat izleme çalışmaları yürütülmektedir. Yüzey sularda her ay, yer altı sularında ise üç ayda bir olmak üzere ölçüm değeri alınan nitrat ile ilgili izleme çalışmalarına, yüzey sularda 30 adet, yer altı sularda 4 adet toplamda 34 istasyonda olmak üzere devam edilmektedir.

Alınan numunelerin analizlerinin Müdürlük laboratuvar donanımına sahip mobil araçlarda değerlendirilip elde edilen verilerin nitrat bilgi sistemine online olarak işlenmektedir.


NİTRAT KİRLİLİĞİ NEDENLERİ


Tarım alanlarında kullanılan bilinçsiz ve aşırı gübre kullanımı nitrat kirliğine sebep olmakta, toprakta kalan fazla nitrat yer altı sularına kadar ulaşarak içme suyunu da kirletebilmektedir. Bunu önlemek için düzenli ölçümlerle sularda nitrat oranı belirleme çalışmaları devam edilmelidir. Nitrat direktifinin uygulanması; toprağı, çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden olumsuzlukları ortadan kaldırmaktadır....

Yorum Ekle