SON DAKİKA

Ağrı'da nalbantçılık Baba Mesleği

Ağrı'da nalbantçılık Baba Mesleği 17 Temmuz, 2016 13:34 Güncelleme: 17 Temmuz, 2016 13:34 Ağrı'da nalbantçılık Baba Mesleği

Ağrı'da nalbantçılık mesleğini sürdüren tek kişi olan Nihat İrtekin, dedesinin bu mesleği yürüttüğünü, kendisine de babasından kaldığını söyledi.

Teknoloji ve imkanların az olduğu zamanlarda Ağrı ilinde adım başına nalbant işi yapanı görmek mümkündü. Teknoloji geliştikçe bu mesleğin ustaları giderek azaldı, öyle ki Ağrı'da bu mesleği sürdüren tek kişi Nihat İrtekin kaldı. Dedesinin bu mesleği yürüttüğünü, kendisine de babasından kaldığını söyleyen Nihat İrtekin,Ağrı'daki tek usta olunca artık köylerden bile hayvanının nalını değiştirmeye gelenler olduğunu ifade etti.

Nihat İrtekin, yıllardır hem at arabacılığı yaparak yük taşıdığını ve hem de nalbantçılık yaptığını söyledi. İrtekin, "Ben at arabacılığı yapıp yük taşıyorum aynı zamanda nalbantçılık yapıyorum. Arkadaşlarım veya atı olan vatandaşlar atlarını alıp yanıma getiriyorlar, atlarının nallarını değiştiriyorum. Nalları 30 TL karşılığında değiştiriyorum. Bu işi sadece ben yaptığım için köylerden vatandaşlar atlarını alıp bana getiriyorlar, nalları çakıp gönderiyoruz. Geçmişte bu mesleği yapanların sayısı çok fazlaydı. Teknoloji geliştikçe, olanaklar arttıkça at arabacılığı yapanların sayısı azaldı. Birçok insan kendine araç alarak yük taşımacılığı yapıyor. Haliyle böyle olunca bu işi icra edenin sayısı da azaldı." ifadelerini kaydediyor.

At arabacılığı yapan Kerem Akta ise şunları söyledi: "Teknolojinin artmasıyla at arabası ile yük taşıyanların sayısı Ağrı'da azaldı. O kadar yoğun değil işlerimiz eski günlerdeki gibi. Atlarımızın nalları değişeceği zaman Nihat İrtekin'in yanına getiriyoruz, o şekilde nalların değişimini yapıyor. 20-25 Gün gibi süreler içinde nalları değiştirmek zorunda kalıyoruz. Çünkü bu nallar atlarda ayakkabı vazifesi görüyor. Nasıl ki bir insanın ayakkabısı yoksa ya da eskiyse yürümekte zorlanıyor, atlardaki nallar da bu vazifeyi görüyor."

 

 

 

Yorum Ekle